Global økonomi

Trump trækker støtten til fælles G7-erklæring

Da verdens ledere mødtes til G7-topmøde i Canada i weekenden, var det præget af diskussioner om handel. I foråret har USA‘s præsident Donald Trump nemlig indført told på aluminium og stål i kølvandet på sin kritik af Europa for at snyde USA. Undervejs har der været en del uenigheder om en fælles erklæring, og den tyske kansler Angela Merkel var undervejs ude og sige til pressen, at der ikke ville komme en fælles skriftlig erklæring. Den franske præsident Emmanuel Macron nåede også at komme med en udmelding om, at andre lande vil lave en erklæring uden USA.

Forsøg på fælles fodslag

Men efter to dages G7-topmøde blev de syv ledere fra Canada, Frankrig, USA, Storbritannien, Tyskland, Japan og Italien blevet enige om at underskrive en fælles erklæring, oplyste Canadas premierminister Justin Trudeau. I sluterklæringen lyder det bl.a., at G7-landene anerkender, at fri, fair og handel til gensidig gavn er motor for vækst og job. I den fælles erklæring står der også, at G7-landene vil bestræbe sig på at mindske statsstøtte og handelsbarrierer, samt at de vil samarbejde for at styrke internationale regler for handel. De vil desuden arbejde for at sikre lige vilkår for handel ved at udvikle nye regler. USA og Canadas strid om told er dog fortsat ikke løst.

Trump anklager Canadas premierminister for at lyve

Men natten til søndag trak Donald Trump sin støtte til den fælles G7-erklæring, som ellers kunne mindske risikoen for en handelskrig mellem USA og de andre lande. I stedet langede Donald Trump ud efter Tyskland og Canada på Twitter. Trump begrunder selv sin beslutning om at trække sig med, at Canadas premierminister vil pålægge USA toldsatser i samme størrelsesorden som dem, USA har pålagt Canada. Han påpeger, at Canada har et handelsoverskud på ca. 100 milliarder dollars på handlen med USA. Trump skriver bl.a. på Twitter Twitter, at han ikke ser nogen grund til, at USA fortsat skal tillade, at andre lande laver massive handelsoverskud, når de handler med USA.

Trump beskylder EU-lande for at snyde USA

Trump er desuden utilfreds med, at Tyskland slipper af sted med „kun“ at betale 1 procent af BNP til NATO, mens USA betaler næsten 4 procent af BNP ud af et større bruttonationalprodukt. Ifølge Trump er det dybt uretfærdigt, at USA skal punge så meget ud til NATO´s budgetter, imens EU-landene slipper billigere, og det ønsker Trump bliver lavet om.

Trump mødes med Nordkoreas leder

Donald Trump valgte at forlade G7-topmødet før tid for at mødes med Nordkoreas leder, Kim Jong-un. Trump nåede dog at give de andre G7-ledere en advarsel om, at de kan risikere at blive udelukket fra det amerikanske marked, hvis de svarer igen på USA‘s forhøjede told.

ashe