Global økonomi

Den amerikanske centralbank hæver renten for anden gang

For anden gang i 2018 hæver den amerikanske centralbank, Federal Reserve (FED), renten. Renten hæves med 0,25 procentpoint fra 1,5-1,75 procent til 1,75-2,0 procent. Analytikerne og markedet havde ventet, at centralbankchef Jerome Powell ville hæve renten, eftersom den amerikanske økonomi er inde i en positiv udvikling. Federal Reserve har desuden sendt et signal om, at man forventer at hæve renten yderligere to gange i år, dvs. fire gange i alt. Det er kun syvende gang, at den amerikanske centralbank hæver renten siden finanskrisen, hvilket skyldes, at der i en lang periode var behov for at understøtte økonomien ved ikke at hæve renten.

Gang i hjulene i USA

Men nu er der gang i hjulene i USA. Vækstraterne er gode, og der var en BNP vækst i første kvartal på 2,2 procent sammenlignet med fjerde kvartal 2017. Den økonomiske prognose fra Federal Reserve er også mere positiv end tidligere, hvilket betyder, at Federal Reserve nu forventer, at amerikansk økonomi vil vokse med 2,8 procent i stedet for 2,7 procent, som man forventede tidligere i 2018. Inflationen er begyndt at stige, men ved at hæve renten moderat kan FED undgå at kvæle det positive opsving, som er i gang. I april viste inflationen en årsstigning på 1,8 procent, og Federal Reservel har et inflationsmål på 2,0 procent om året , skriver nyhedsmediet Bloomsberg.

Laveste arbejdsløshedsniveau i 50 år

Arbejdsløsheden er nu helt ned på 3,8 procent, hvilket er det laveste niveau i næsten 50 år. Centralbanken har derfor også ændret sine prognoser her, så den forventer, at arbejdsløsheden vil falde til 3,6 procent i 2018 og 3,5 procent i 2019. Den seneste prognose for arbejdsløshedstallene lød på 3,8 procent og 3,6 procent. Trods en lav arbejdsløshed er der fortsat en moderat vækst i lønningerne.

Positiv modtagelse i markedet

Spekulationerne forud for rentemødet har været, om der ville komme en eller to rentestigninger mere i år. Fire rentestigninger på et år er et signal om, at det går godt med amerikansk økonomi, og reaktionerne i markedet efter udmeldingen har været, at dollaren stiger.

Amerikansk rentestigning kan påvirke danske renter

Det er sandsynligt, at de amerikanske renter vil påvirke de danske renter, så det vil blive dyrere for boligejerne at optage eller omlægge lån. De danske boligrenter ligger dog fortsat i den lave ende.

ashe