Dansk økonomi

Dansk eksport falder – trods økonomisk opsving

Den danske krone er for tiden bomstærk, og Danmark befinder sig midt i et økonomisk opsving. Den amerikanske dollar, det britiske pund og den svenske krone er svækket over for den danske krone, og det har den ulempe, at dansk eksport falder. Nye tal fra Danmarks Statistik   viser, at dansk eksport er faldet i seks måneder i træk – for første gang i 21 år.

Danmark er økonomisk udfordret på vigtige eksportmarkeder

Nogle af Danmarks vigtige eksportmarkeder er Sverige, Tyskland, Storbritannien, Kina og USA. Når Danmark handler med Tyskland spiller det ikke nogen rolle med valutakursen, fordi kronen har en fast kurs over for euroen, men når Danmark handler med f.eks. Sverige eller USA har det en stor betydning, om kronen står stærkt eller ej i forhold til de andre valutaer. Jo stærkere kronen er, jo større en konkurrencemæssig udfordring er det for de danske virksomheder.

Eksporten faldt 2,0 procent i april

I april 2018 blev der eksporteret varer for 51 milliarder kroner, hvilket er et fald på 2,0 procent ifølge Danmarks Statistik. Selvom Danmark befinder sig midt i et økonomisk opsving, så lader det til, at det globale opsving har mistet pustet, og det rammer også danske virksomheder. Danske virksomheder sælger mindre til de største samhandelspartnere, som er Tyskland, USA og Storbritannien. Tallene viser, at salget i 2018 er faldet med 0,6 procent sammenlignet med i 2017, og danske virksomheders salg til resten af verden er faldet tilsvarende med 1,3 procent.

ashe