Mange unge mennesker kan se frem til at blive optaget på en uddannelse til sommer, og så flytter mange af dem også hjemmefra. Er du en af dem, som snart kan modtage SU som udeboende studerende, så skal du i gang med at lægge et budget for, hvordan du får en god studietid på et SU-budget.
Hvordan lægger du et budget
Et budget er en oversigt over dine indtægter og udgifter. Så du skriver ned, hvad du forventer at modtage i SU, og har du studiejob ved siden af, så skal de indtægter også regnes med. Dine udgifter er husleje, mad, forskellige abonnementer til mobil og internet, licens og forsikringer. Dertil kommer udgifter til studiebøger, tøj, fornøjelser og ferier. Når du har et overblik over alt dette, så kan du også se, hvad du har råd til.
Hvilke udgifter kan du justere på?
Du kan bl.a. justere på huslejen ved at søge om et kollegieværelse, som er billigere, end hvis du skal bo privat i en delelejlighed eller have din egen lejlighed. Du kan også justere udgifter til tøj og fornøjelser. Handler du fornuftigt ind i supermarkedet til daglig, så kan du sikkert godt skeje ud med takeaway og byture i weekenden, men beslut dig for, hvor stort et beløb du vil bruge på mad om måneden. Du kan fx gå efter de gode tilbud i supermarkedet, og du kan ligeledes finde restauranter og cafeer som har studievenlige priser. Studiebøger er en udgift, som er svær at skrue ned for, eftersom du jo skal bruge de bøger, som står på pensumlisten. Et alternativ kan være at se, om du kan finde billige og brugte studiebøger, eller om du kan låne dem på biblioteket.
Del udgifterne
Har du en kæreste, som du bor sammen med, kan I dele udgifterne, og så er der råd til mere. Du kan også dele udgifterne med vennerne, når I holder fester. Det er vigtigt at have et socialt liv, når man er studerende, og for de fleste er studietiden en god tid.