Privat økonomi

Pensionsmidler investeres i miljøsvineri og børnearbejde

Sparer du op til pensionen i den tro, at pensionsselskaberne investerer dine penge etisk og moralsk ansvarligt, så kan du godt tro om igen. Ifølge en rapport fra organisationen Mellemfolkeligt Samvirke link text , så investerer danske pensionsselskaber i ti kritisable virksomheder, der sviner miljøet til, anvender børnearbejder og ikke overholder menneskerettighederne. Rapporten viser, at danske pensionsselskaber til sammen har investeret 5.5 milliarder kroner af danskernes pensionsmidler i disse virksomheder.

Virksomheder respekterer hverken naturen eller menneskerettigheder

Blandt virksomhederne er Shell, Exxonmobil og Chevron, som er berygtede for naturødelæggelser ved bl.a. at hælde olie i Niger-deltaet og olieskandalen Amazon Tjernobyl. Den franske modegigant Kering er berygtet for at behandle sine ansatte som slaver, og den amerikanske butikskæde Wal-Mart forsøger at forhindre sine ansatte i at organisere sig. Verdens største palmeproducent Wilmar anvender tvangsbørnearbejde hos underleverandører, og hos den tyske virksomhed Heidelberg-Cement har man også aktiviteter, der strider imod Haag-konventionen. Ifølge Mellemfolkeligt Samvirke er de danske pensionsselskaber vidende om disse forhold, men forsøger løbende at have en dialog med virksomhederne for at skubbe dem i en mere positiv retning, hvor de overholder menneskerettigheder og ikke ødelægger naturen.

Tidligere investeringer i A-våben og klyngebomber

For nogle år siden kom det frem, at nogle danske pensionsselskaber investerede i selskaber, der var involveret i fremstilling af A-våben og klyngebomber, og her måtte de danske pensionsselskaber gøre op med sig selv, om de ville sige fra ud fra moralske og etiske overvejelser. I dag screener pensionsselskaberne virksomheder for tvivlsomme aktiviteter, før de investerer i dem. Pensionsselskaberne, som er med i Mellemfolkeligt Samvirkes rapport er: PFA, Danica, Nordea Liv, Pension Danmark, Sampension, SEB, Industriens Pension, Topdanmark, AP Pension og Pensam Liv. Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) kom for nylig med en vejledning til pensionsselskaberne vedrørende investeringer, som de kan vælge at følge. Alle de adspurgte pensionsselskaber mener selv, at de lever op til nationale og internationale retningslinjer.

ashe